4 manieren om digitale prikkels te ontwijken en je focus te versterken

Vandaag is het behouden van je concentratie op het werk als het balanceren op een koord tussen allerlei prikkels. Met smartphones, sociale media en eindeloze notificaties, is het geen wonder dat we afgeleid raken tijdens de werkuren. Maar geloof ons, er zijn manieren om je focus terug te winnen in deze digitale wereld. Kom het te weten in onze blog!

Waarom vormen digitale prikkels zo’n strijd met onze concentratie?

  1. Onmiddellijke beloning: Die rood-gloeiende meldingen op onze telefoon geven ons direct een kick van voldoening. Elke like, reactie of deelactie voelt als een mini-overwinning, waardoor we steeds meer willen.
  2. Eindeloos scrollen: Herkenbaar? Je opent een app om even snel iets te bekijken en plotseling ben je een half uur verder, diepgaand door een eindeloze reeks posts. Facebook en Instagram weten precies hoe ze je moeten laten blijven scrollen want met infinite scroll verdwijnt je navigatiebalk en worden er steeds nieuwe posts automatisch geladen.
  3. FOMO: We kennen het allemaal, de constante vrees om iets belangrijks te missen houdt ons aan onze schermen gekluisterd, ook al hebben we eigenlijk andere dingen te doen.

4 concrete tips om sociale media prikkels te ontwijken

  1. Beperken, niet verbieden: Om afleiding te voorkomen is het belangrijk dat je je sociale media en mailbox gebruik beperkt en niet verbiedt. Verbieden gaat er enkel voor zorgen dat je nog liever wil scrollen. Plan pauzes in want zo vermijd je dat je te vaak tussendoor afgeleid zal raken. Een frisse neus en een kleine wandeling kunnen daarbij ook wonderen doen!Bij Frame21 is het sportdak in Herentals of het park in Brussel de ideale plek voor een welverdiende pauze met frisse lucht. 
  2. Gebruik handige tools en limiteer je schermtijd: Stel een limiet in op specifieke apps. Zo geeft jouw smartphone of computer een melding als je te lang aan het scrollen bent op een bepaald platform of app. Er zijn ook allerlei externe apps en browserextensies die jou kunnen helpen afleidingen te blokkeren. Denk aan Forest, Freedom, Cold Turkey,… Met de meeste smartphones en desktops kan je ook een ‘niet storen’ functie aanzetten. Hiermee kan je notificaties van jouw gekozen apps en personen dempen tijdens je werkuren.
  3. Vind je zen-zone: Een rustige werkplek zonder verstoringen kan wonderen doen voor je concentratie en met een beetje sociale controle blijf je nog langer gefocust!Of je nu liever afgezonderd alleen of op een plek met andere werkt, Frame21 heeft voor ieder wat wils. Denk aan onze phonebooths en coworkingruimtes.
  4. Zet je apps op een nieuwe plek: Je kan je gsm makkelijk naar eigen wensen indelen, maar dit zorgt er ook voor dat je zonder nadenken apps kan openen. Door je apps af en toe van plaats te veranderen, ga je minder snel onbewust scrollen.

Nog op zoek naar de ideale plek om te werken? Bekijk onze formules.